“Sizi Seviyor ve Düşüncelerinizi Önemsiyoruz…”

Satın aldığım bir ürünün içinden aşağıdaki not çıktı:

"Merhaba Gül Hanım, siparişinizi alır almaz heyecan ve özenle hazırladık. Çabucak size ulaşması için kargo aracını beklemeden bizzat teslim ettik. 😊 SİZİ SEVİYOR ve DÜŞÜNCELERİNİZİ ÖNEMSİYORUZ… Vereceğiniz puanlar ve ekleyeceğiniz eşsiz yorumlar, yeni açılmış olan mağazamız için çok değerli. Destekleriniz için şimdiden teşekkür ederiz."

Not elle ve "Sizi seviyor ve düşüncelerinizi önemsiyoruz" notu özellikle büyük harflerle yazılmıştı, vurgu yapmak için. Buradaki yüksek ses tonunu yazıyı okurken adeta duyabiliyordum. Bu firma satış ve bağ kurma hakkında bilgiye sahip.

Finans şirketinde çalışırken müşterilerimizin iş yapış şekli hakkında çok fazla bilgi edinirdim. Ortaklık ilişkileri, ödeme alışkanlıkları, işlerini ne kadar titizlikle takip ettikleri, çalıştırdıkları personelin, özellikle muhasebe departmanındakilerin, yeterliliği, kredi kartı harcamaları, yazışma tarzları ve ilişki yönetimi gibi pek çok detay tek bir ekran üzerinde birkaç tıklama ile incelenebilirdi. Bu bilgiler sayesinde karşımdaki firmanın profesyonel bir yapıya mı sahip olduğu yoksa dağınık çalışan bir işletme mi olduğunu hemen anlardım.

Yukarıdaki notu yazan firma, müşteri ilişkileri ve bağ kurma konusunda stratejik davranıyor gibi görünüyor. Müşteriye doğrudan hitap ederek, özelleştirilmiş mesajlar yazarak ve özellikle el yazısı not gibi kişisel dokunuşlar ekleyerek müşteri deneyimini önemli ölçüde arttırmayı hedefliyor. Bu yöntemler sayesinde müşteriler kendilerini özel hissederler. Marka sadakati, potansiyel olarak, tekrar satın alma eğilimi artar.

GEREKİRSE AMBALAJI DEĞİŞTİR

Müşteri ile güçlü bir bağ kurmanın anahtarlarından biri de etkileyici bir sunumdur. Çalıştığım firmada markalaşma üzerine bir eğitim veriliyordu. Oldukça köklü ve tanınmış bir makarna firmasından bahsedildi. Firmanın işleri bir dönem kötü gitmiş, iflasın eşiğine gelmiş. Bunun nedenini bir süre bulamamışlar. Ürünlerinin kalitesine güvenseler de istedikleri satış rakamlarına ulaşamamışlar. Bunun üzerine pazarlama konusunda bir uzmandan destek almaya karar vermişler. Uzman, ürüne ve özelliklerine baktıktan sonra "Ambalajı değiştirin" önerisinde bulunmuş. Ambalaj yeniden tasarlanmış ve firma batmaktan kurtulmuş.

İşler yolunda gitmediğinde, pes etmek yerine bir uzmana danışmak önemlidir. Bazen çok küçük bir dokunuş problemi çözmeye yeter.

Bazen renkler üzerimizde sanıldığından daha fazla etki bırakır. Renklerin gücünü ürün paketinde veya tasarımlarda doğru ve dikkatli kullanmak gerekir.

Kırmızı: Güç, aktiflik ve yardım mesajları verir. Pembe: Sakinlik, feminizm. Turuncu: Hareket, yaratıcılık, enerji. Sarı: Işık, gelecek, felsefe. Yeşil: Para, büyüme, çevre. Mavi: Güven, otorite, güvenlik. Mor: Hükümdarlık, ruhaniyet, yeni çağ. Dış görünüşünüzde nasıl bir etki bırakmak istediğinize bağlı olarak değişikliğe gidebilirsiniz. Yani, ambalajı değiştirin.

Pazarlama uzmanı makarnanın ambalajının kırmızı ve sarı olması gerektiğini vurgulamış. Ambalaj değişir ve satışlar artar. Bazen sorun algılandığı kadar büyük değildir.